Motorrijden door de bocht, één zijn met je machine, een subtiel samenspel van mens en machine, samen werken en samenwerken om de bochten te bedwingen. Een zalig gevoel als dat samenspel optimaal verloopt, dat gevoel hoort bij de verslaving die motorrijden heet.
Om je te helpen met plezierig en ontspannen motorrijden zijn er al veel blogs geschreven. Om hierin orde (en overzicht) te scheppen zetten we alles in een logisch overzicht. Dit bevat de volgende hoofdstukken:
Inhoud blogs Bochten met de motor
- Kijktechniek vóór de bocht
- Klaar zijn voor een bocht
- De bocht insturen
- Stuurtechniek – countersteering
- Motorrijden door de bocht
- De bochtlijnen
- Een bocht uitkomen
- Remmen in de bocht
- Trail braking
- De technische staat van je motor voor bochten
Trail braking
Misschien heb je wel eens van ‘trail braking’ gehoord. Dit is een motorrijtechniek waarbij je met bediening van je voorrem de bocht instuurt. Vervolgens laat je deze geleidelijk los. Eenvoudig gezegd: je remt de bocht in met je voorrem, en laat deze geleidelijk los bij het ingaan van de bocht.
De theorie hierachter is dat door het remmen de voorvork van je motor lager staat ingeveerd en daardoor je balhoofdhoek (en naloop) kleiner is. De motor stuurt daardoor gemakkelijker de bocht in. Volgens voertuigmechanica klopt dit. In de praktijk kan het ook werken mits je motorfiets een voorwiel ophanging heeft die ‘niet duikt’. Menig BMW motoren zijn hiermee uitgerust.
Uit de voorvering schieten
Op internet circuleren filmpjes die je uitleggen dat trail braking voorkomt dat je motorfiets ‘uit de voorvering schiet’ als je de voorrem loslaat tijdens insturen. Dit ‘uit de vering schieten’ veroorzaakt instabiliteit in het rijwielgedeelte en daardoor onrust in het stuurgedrag van je motor. Als je de motorfiets licht trekkend hebt voor het insturen van de bocht dan is het rijwielgedeelte al stabiel. Die rem heb je dan niet nodig en voorkomt remmen en sturen tegelijk.
Trail braking is een techniek voor gevorderden die, gezien eerdere uitleg, niet zonder gevaar is. Je zet immers twee krachten tegelijk op je voorwiel: remkracht én bochtkracht. En daar zit een limiet aan, zoals in het voorbeeld met de flesjes. Dit wordt nog versterkt als je bochten in de bergen rijdt, waarbij het voorwiel extra krachten bergaf te verwerken krijgt.
Indien je motorfiets in goede technische staat is, voor optimaal bochtenwerk met name je voor- en achtervering en je banden, kun je met een goede stuurtechniek minstens hetzelfde resultaat bereiken.