Op de hoogte blijven van de blogs van deRijder? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
Aanmelden!
Ga naar de inhoud

Veilig motorrijden start met een goede kijktechniek

Wil je ontspannen maar veilig leren motorrijden, dan zul je moeten werken aan een goede voertuigbeheersing. Want motorrijden is één, maar veilig motorrijden is wat anders. Gelukkig kun je dit leren. Hier komt een aantal zaken bij kijken. Alles staat of valt – letterlijk – bij je kijktechniek, je balans en overzicht houden. Ik geef je tips hoe je dat doet.

Voor een veiligere plek op de weg, moet je een aantal vaardigheden tot in de puntjes beheersen, blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Alleen dan kun je nog beter én veiliger motorrijden.

In balans door vooruit te kijken

Om je balans te bewaren, hebben je hersenen een soort ingebouwd waterpas. Alle informatie en alles wat je op de weg tegenkomt, wordt via je ogen aan dit waterpas doorgegeven. Dit doe je niet bewust, maar is wel een belangrijk proces bij veilig motorrijden. Want op basis hiervan berekenen je hersenen welke ‘bijsturingen’ je moet doen om in balans te blijven.

Een goede kijktechniek is voor deze balans dus van levensbelang. Het betekent dat je vooruit moet kijken en niet naar beneden. Dat klinkt eenvoudig, maar er is wel de nodige aandacht en discipline voor nodig.

Veilig motorrijden start met een goede kijktechniek
Veilig motorrijden start met een goede kijktechniek

Hoe blijf je in balans bij lage snelheden?

Niet alleen jijzelf, maar ook je motorfiets moet in balans blijven. En dat is met zo’n 200 kilo niet altijd gemakkelijk. Het is dus van belang de balans zo min mogelijk te verstoren en zo snel mogelijk bij te sturen. Vooral bij lage snelheden (tot ca. 10-15 km/h). Bij hogere snelheden is het makkelijker, doordat het gyroscopisch effect van de wielen je motor helpt stabiel te blijven.

Kijk je naar de informatie op het dashboard of de bedieningsknopjes op je motor in plaats van vooruit, dan raak je uit balans.

Probeer het maar eens uit. Ga ergens staan, het liefst buiten op straat en richt je blik op een vast punt in de verte. Ga nu op één been staan. Je gaat misschien wat wankelen, maar je valt niet. Ga vervolgens weer op beide benen staan, sluit je ogen en ga weer op (hetzelfde) been staan. Ervaar nu het verschil. De informatie die je ogen aan je hersenen hebben doorgegeven toen je naar het vaste punt in de verte keek, helpt om je stabiliteit bij te sturen.

Natuurlijk ga je niet motorrijden met je ogen dicht, maar ik zie dagelijks veel leerlingen en cursisten regelmatig naar beneden kijken. En hoewel het een natuurlijk mechanisme is, is het dus niet wenselijk wanneer je op de motor zit.

Maak jezelf hier bewust van en leer jezelf aan om, vlak voordat je start, in de verte te blijven kijken. Doe dit zoveel mogelijk, totdat je weer stil staat. Kijk alleen naar beneden als dit echt nodig is. Hoe je jezelf dit eigen maakt, leer je onder andere tijdens het praktijkgedeelte van de training Minder Risico!

Verkeerssituaties beter overzien

In de verte kijken helpt niet alleen om je balans te bewaren bij lage snelheden, het is ook belangrijk om verkeerssituaties vroegtijdig in te schatten. Hierdoor zorg je voor tijd om optimaal op de situatie te anticiperen. Kijk je regelmatig naar beneden, dan kun je verkeerssituaties minder snel overzien. En dit gaat ten koste van zowel je eigen veiligheid als die van een ander.

Ride safe!

Eric Smulders
deRijder

Wil jij je vaardigheden verbeteren?

Misschien is een opfriscursus dan wat voor jou!
Opfriscursus motorrijden