Op de hoogte blijven van de blogs van deRijder? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
Aanmelden!
Ga naar de inhoud

Verbeter je remtechniek met de motor

met deze drie tips!

Het is geen hogere wiskunde: als je weet hoe je gas moet geven, zul je ook moeten weten hoe je moet remmen. Een goede remtechniek met de motor is onontbeerlijk voor je veiligheid en die van anderen. Vanwege de balans op de motor komt hier meer bij kijken dan bij het remmen in een auto. Eerder dit jaar vertelde ik al veel over een goede remtechniek met de motor. Dit keer geef ik je tips hoe je de rem juist toepast en hoe dit je kan helpen om eerder en beter tot stilstand te komen.

In een eerder blog legde ik uit wat de invloed is van snelheid op de kans op een ongeval. Die invloed blijkt zeer groot. De afstand om tot stilstand te komen met je motor (stopafstand) is verdeeld in de reactietijd (reageren op de situatie) en de remweg (daadwerkelijk remmen). Als je deze factoren weet te verbeteren, sta je eerder stil en heb je meer controle over een goede afloop.

stopafstand met de motor - remtechniek met de motor

Om dit goed uit te leggen neem ik onderstaande afbeelding als uitgangspunt van het ‘huidige remgedrag’. Vervolgens kijken we met welke onderdelen we die kunnen verbeteren, en welke invloed dat heeft op je stopafstand.

huidig remgedrag

Verbeter je reactietijd

De reactietijd is de tijd die je nodig hebt om te reageren op een (nood)situatie, van waarneming tot de opbouw van de remdruk. De reactietijd hangt af van je fysieke aanleg (hoe snel ben je?) en je ervaring of mate van training. Over het algemeen bedraagt de reactietijd één seconde. Het is niet zo dat je sneller reageert naarmate je harder rijdt. Je snelste reactie is gelijk bij elke snelheid.

Wat je wel kunt verbeteren is het reageren zelf. De snelheid van je hand- en vingerbeweging kun je verhogen door te trainen. Hoe? Ga aan een tafel zitten en zet je rechterhand als vuist tegen de rand van de tafel. Grijp vervolgens zo snel mogelijk het tafelblad vast, met je duim aan de onderzijde en je vingers aan de bovenzijde. Verloopt dit soepel, grijp dat nu de tafel vast op een signaal van buitenaf, bijvoorbeeld doordat een ander persoon onverwacht ‘stop’ roept.

Je zult zien dat je steeds sneller reageert en dat je handbeweging steeds sneller en soepeler gaat. Als je op de motor zit ‘herinneren’ je hersenen deze beweging. Het resultaat is dat je sneller reageert, eerder remdruk uitoefent op je remsysteem en uiteindelijk meer meters hebt om te remmen. Een win-win-winsituatie dus.

verbeter je reactietijd

Het resultaat hiervan in de stopafstand:

resultaat verbetering reactietijd

Bouw snel remdruk op

Naast de remkracht is er nog een belangrijke factor waarmee je je remtechniek met de motor kunt verbeteren, namelijk de snelheid waarmee je de remdruk opbouwt. Stel, je kunt goed remmen en je snelheid elke seconde met 25 km/u vertragen. Hoe fijn zou het zijn als tot stilstand komen niet drie, maar twee seconden duurt? Hoe sneller het lukt om je snelheid te vertragen, hoe eerder je kostbare meters hebt gewonnen of stilstaat.

bouw snel remdruk op

Verhoog de remkracht

De remweg zijn de meters die je aflegt vanaf het moment van remdruk tot stilstand. Deze afstand hangt onder meer af van je rijvaardigheden en durf. Vaak wordt gesproken over hard remmen, maar hoe hard is hard?

Een ervaren motorrijder kan elke seconde ongeveer 30 km/u aan snelheid verminderen (vertragen) door te remmen. Voor een gemiddelde motorrijder is dit ongeveer 20 km/u. De maximale vertraging met remmen bedraagt theoretisch elke seconde 36 km/u, maar wil je dit voor elkaar krijgen, dan moet je professioneel circuitracer zijn.

verhoog de remkracht

Door de remkracht te verhogen (harder te knijpen in je remhendel) kun je eerder je snelheid afbouwen en kom je eerder tot stilstand.

kom eerder tot stilstand - remtechniek met de motor

De uitdrukking ‘oefening baart kunst’ is hierbij van toepassing. Door te oefenen verbeter je je remtechniek met de motor. Oefen daarom regelmatig op de eerder genoemde vaardigheden, het liefst wekelijks. Oefen in ieder geval als je een tijd niet hebt gereden, bijvoorbeeld na de winterstop. Zorg er wel voor dat je het oefenen rustig opbouwt, je veiligheid staat immers voorop!

Wil jij ook werken aan je remtechniek met de motor?

Meld je dan aan voor een motortraining van deRijder!

Moeite met je remtechniek?

Kies dan voor een opfriscursus op maat!
Opfriscursus