Ga naar de inhoud

Hoe gaat het motorexamen verkeersdeelneming (AVD)?

Na je praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB), doe je het motorexamen verkeersdeelneming, de AVD. Dan ga je dus de weg op! Dit motorexamen duurt in totaal 55 minuten. We zullen je stap voor stap uitleggen hoe dit gaat.

Voordat je start

Ook in dit motorexamen verkeersdeelneming maak je eerst kennis met je examinator. Deze legt uit hoe je examen verloopt en controleert je identiteitsbewijs en het kenteken van je lesmotor of het motorvermogen voldoet aan de categorie waarvoor je examen doet.
Daarnaast wordt er gecheckt of je in het afgelopen jaar bent geslaagd voor het examen voertuigbeheersing en voor je theorie-examen motor (in het afgelopen anderhalf jaar).

Doe je een aanvullend examen? Dan controleert de examinator of je het onderliggende rijbewijs voldoende lang in bezit hebt.

Op het parkeerterrein

Je start je motorexamen verkeersdeelneming op het parkeerterrein. Daar doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. De examinator zal je ook wat vragen stellen over de motor. Denk bijvoorbeeld aan vragen over het controleren van de banden of de remmen (BRAVOK). Uiteraard wordt je hierop voorbereid tijdens de lessen!

En dan de weg op!

De examenrit voor je motorexamen verkeersdeelneming duurt ongeveer 35 minuten. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan en naast hem zit je rijinstructeur. Deze geeft je via een zendertje aan wat je moet doen.

De examinator kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij met name op de punten die specifiek bij motorrijden horen zoals je kijkgedrag, het toepassen van verkeersregels, je plaats op de weg, afstand, snelheid en de beheersing van de motor in het verkeer.

De uitslag

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent. Als je geslaagd bent, kun je na de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.

Als je gezakt bent, hoor je van de examinator waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Dit wordt ook vermeld op het uitslagformulier. Handig is om direct te starten met lessen ter voorbereiding op het herexamen.

Het herexamen verloopt hetzelfde als dit eerste motorexamen verkeersdeelneming. Alleen als je binnen 5 jaar 4 keer of vaker bent gezakt voor je rijexamen, gaat het anders. Dan krijg je een speciaal examen.

Ik wil meer info over motorrijles