Op de hoogte blijven van de blogs van deRijder? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
Aanmelden!
Ga naar de inhoud

Balans bij lage snelheden:

hoe houd je je motor in balans?

Alles draait om balans in het leven, ook je motor in balans houden is belangrijk! In mijn eerdere blog had ik het over hoe belangrijk het was om vooruit te blijven kijken om in balans te blijven. Nu ga ik in op een andere balans, namelijk die van je motor zelf.

Net als bij het fietsen, merk je dat het lastiger wordt om je evenwicht te bewaren als je langzaam fietst. Als je motorrijdt geldt hetzelfde. Waarom is dat eigenlijk?

Je motor in balans door het gyroscopisch effect

In mijn eerste blog heb ik dit al kort aangestipt, dit komt door het gyroscopisch effect van de wielen. Je kunt dit het beste vergelijken met een draaiende tol. Hoe harder deze ronddraait, hoe stabieler de tol overeind blijft.

Bij de wielen van je motor werkt het ook zo. Naarmate deze sneller draaien, willen ze steeds meer overeind komen. Daarom geldt: hoe harder je rijdt, hoe stabieler je motor wordt. Bij de meeste motoren treedt het dit effect in werking tussen de 10 á 15 kilometer per uur.

Gyroscopisch effect van de wielen
Gyroscopisch effect

Met de juiste zithouding je motor in balans

Om je motor in balans te houden, dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Ten eerste is dat je zithouding. Dat klinkt misschien eenvoudiger, maar dit vraagt echt wel om soepele heupen!

Belangrijk is dat je niet met je lichaam buiten het zwaartepunt van je motor gaat hangen, maar houd je gewicht erboven. Ander kun je zelfs vallen. Zie jezelf maar eens op een keukentrapje staan. Zolang je zelf in een rechte lijn met het trapje blijft, val je niet om. Hang je naar de zijkant, val je ervan af.

Zithouding rechtop keukentrapje
Zolang je zelf in een rechte lijn met het trapje blijft, val je niet om.

Maak je motor ‘trekkend’

Nog een mooie tip voor je om je motor zelf stabieler te maken bij lage snelheden. Maak je motor ‘trekkend’. Ofwel, door met je gas en koppeling de motor naar voren te laten bewegen en tegelijk de motor met je voetrem af te remmen (tegen te houden). Hierdoor blijft je motor in balans als je stapvoets rijdt, bijvoorbeeld tussen langzaam rijdend stadsverkeer, als je een rotonde nadert of verlaat met veel verkeer of als je wilt parkeren bij een gezellig terras.

Motor trekkend maken
Maak je motor ‘trekkend’

Probeer het maar eens, je gaat merken dat je motor een stuk stabieler aanvoelt. Maar, vergeet vooral ook je kijktechniek niet! In mijn vorige blogs heb ik daar wat meer over verteld.

Ride safe!

Eric Smulders
deRijder

Wil je ook werken aan je voertuigbeheersing en daarmee vertrouwd motorrijden?

Wil je zekerder en ontspannen op je motor zitten door je rijvaardigheden te verbeteren? Meld je dan aan voor een motortraining.
Motortrainingen